Som nevnt tidligere, er søndags formiddag en av de verste tidene i uka.. har til og med skrevet en sang om denne følelsen, som, ja, kanskje er litt sær, men som formidler det jeg mener om søndags morgen/formiddag ganske godt!
Chips on a Sunday Morning
Sunday morning and reality kicks in It’s the day after the day, that you took my heart away
All I want to do is to be able to go back The movie credit’s over and the screen it has turned black
Everything that’s left from yesterday is all the memories I wake up this Sunday Morning and the silence makes me scared All the music and the people - gone, and wurst of all you are And now I am all on my own, after all again alone And I am
Eating chips on a Sunday morning - cause I have nothing else to eat Eating chips on a Sunday morning - cause I need it more salty than sweet Why, why can’t I go back, to the place where I belong? Why must I start living all on my own? Eating chips on a Sunday morning, cause I’m all alone again Eating chips on a Sunday morning, I am all alone again
I’m having this melancholic hang-over, trying to figure out my way I’m trying to chase all these blue thoughts of mine so far away The morning’s full of grey fog, silence, where did the bird song go? Why does it seem like I’m the only one on earth right now? I am
Eating chips on a Sunday morning - cause I have nothing else to eat Eating chips on a Sunday morning - cause I need it more salty than sweet Why, why can’t I go back, to the place where I belong? Why must I start living all on my own? Eating chips on a Sunday morning, cause I’m all alone again Eating chips on a Sunday morning, I am all alone again
It’s another Sunday morning when I’m waking up all blue, and I cannot think of nothing else than that I’ve lost you I have lost you, I’ve lost you Eating chips on a Sunday morning cause you’re gone - you are gone
Reklame er en utsendelse fra en sender til mange mottakere, der budskapet er de positive sidene ved senderes produkt eller sak, og det brukes gjerne sammensatte tekster med innslag av for eksempel humor, farger, bruk av kjendiser eller andre virkemidler for å lokke forbrukerne til å kjøpe eller støtte det det reklameres for. Informere og påvirke. Reklame kjennetegnes av at den ofte bare viser ting fra en sak, og at den belyser positive sider ved et produkt. Teksten eller talen er såkalt appellerende tekst, og henvender seg til forbrukerne.
Mange virkemidler som ofte kan virke litt irrelevante, trekkes inn. De som lager reklamer gjør alt for at den skal appellere til oss. Retoriske spørsmål eller inntrekking av hverdagslige episoder der produktet hadde passet bra inn får oss til å tenke at vi selv burde ha et slikt produkt. Videre brukes virkemidler som ordspill, musikk, farger og humor eller det å spille på følelsene våre for at vi skal legge merke til og huske reklamen og merkenavnet. Når vi først husker merkenavnet kan det være at underbevisstheten eller følelsene våre får oss til å velge et produkt over et annet, eller det kan være det positive som nevnes som får oss til å velge et produkt. Uansett må det være kjapt, lett og til en viss grad underholdende.
Alt dette vet vi, i hvert fall er det noe almuen kan tenke seg til, altså at flinke reklamemakere kan bore seg inn i hjernen vår og selge oss ting vi ikke har bruk for. En bransje av kynikere som får det kapitalistiske samfunnet til å surre videre, til vi er så hjernevaskede at vi tror at Vanish Oxi Action er meningen med livet.
Når det er sagt elsker jeg reklame. Sånn til en viss grad i hvert fall. Ofte tar jeg meg i å heller ville se på reklamepauser enn de faktiske programmene på TV. Men det spørs jo såklart veldig på kanalen, og reklamestilen varierer ganske mye. Mens jeg ler og nynner til gjennomarbeidede høybudsjettsreklamer på Tv2, kunne jeg gjerne kvelt «den uultrasøte» «Howie the Hamster» og begravd Jamba levende under alle deres mobilbakgrunnsbilder («NYHET, få speeeeennende wallpapers til din mobil!! Åhhnei, ishjertet smelter! Taa det rolig, det er bare å plugge mobilen inn i laderen, så fryser ishjertet til is igjeen») og do-humor-ringetoner. En mulig annen løsning hadde vært å slutte å se på MTV....
Men egentlig altså, synes jeg reklamens verden er ganske fascinerende, og det er spennende å lære om hva vi egentlig blir påvirket av. Det er jo forsket på hvilke farger, sanger, ja til og med lukter, som får oss til å tenke eller føle annerledes. Blant annet skal visstnok appelsinlukt få folk til å lugna ner såpass mye at essensen er blitt pumpet ut i luftsystemene i fengsel, og vært effektive!
Morsomt, men også ganske skummelt. Forskerne gir informasjon videre til reklamemakerne, og hvem vet hva som kan skje i framtiden når de vet om alle virkemidler som gjør at de kan smyge seg inn i hjernen vår og selge oss hva som helst. Jeg mener, jeg har allerede nesten stupt til telefonen for å kjøpe plater som renser sølv og mynter på et blunk og belter som gjør at du kan bygge muskler mens du ser på tv.
Løsningen på dette problemet var da å slutte å se på TV-shop. For andre reklamer blir jeg ikke så veldig påvirket av (tror jeg). Når jeg først er i en butikk har jeg for det meste tenkt igjennom reklamen, og velger å ikke kjøpe denne om jeg forstår at det bare er crap.
En søt reklame jeg vil trekke fram som et eksempel på en god reklame, er flax-reklamen "Firkløver".
Filmen kan nesten regnes som kunst, og er rolig og stillferdig samtidig som det er framdrift i filmen og man har lyst til å se mer. Symbolet for "Flax" vises gjennom hele filmen i form av at mennesker har firkløvere som hoder, og logoen kommer derfor godt fram. Budskapet klinger også godt, og originaliteten er det ingen ting å si på!
Min tidligere norsklærers forsøk på å omvende meg og skjelettene som forstatt finnes i film-hylla
Film kan brukes i mange sammenhenger.
Sammen med taco og familien en søndags kveld, som storfilm på kino med popcorn, eller som surring i bakgrunnen når lekser skal gjøres. Jeg hadde lenge sett på film som en sosial aktivitet, i hvert fall før min eks-norsklærer, en lutrygget trettiåring fra Volda med forkjærlighet for P2, Are Kalvø, Justin Timberlake og makrell i tomat, prøvde å omvende oss «jaa, 14-15-16-åringar, er de ikkje det??», til å gjennomgå en kulturell modningsprosess. Et av stegene for å oppnå en finere kultursans, var, i tillegg til å velge Nrk2 som nr 1 på fjernkontrollen i stedet for TvNorge eller Tv3, var å se film alene. Film skulle taes inn, gå inn i hjernebanken, oppleves, gråtes eller les til, uten irriterende venner eller kjærester som satt ved siden av, kommenterte, lagde lyder, smattet og lignende.
Så da vi fikk i oppgave å analysere en film, jagde jeg mor, far og søster ut av huset, trakk for gardiner, slo av alle lys i huset, satt et glass brus foran meg, skrudde på lyden på fullt, og satt rett opp og ned i sofaen, mens den kanskje 2 timer lange filmen rullet på den store skjermen foran meg. Film har ikke helt blitt det samme siden, og den representative filmen har blitt en av mine absolutte favoritter.
Sin City, basert på Frank Millers populære tegneserier «That Yellow Bastard», «The Big Fat Kill», med flere, med full lyd, bass, ja, fullt eksponert mot stillheten og mørket i stua, ble en opplevelse for seg selv. Filmen er estetisk fantastisk, gjennomført, tegneserie-aktig, med masse spenning, gode skuespillere, et manus der 80% av replikkene er satt som «quotes» på imdb, og så mye underliggende og ved første øyekast uforståelig at de fleste kulturelle analytikere ville kost seg glugg i hjæl. Tema som ulykkelig kjærlighet, hevn og lengsel etter en mening i livet bæres fram av fargebruk, filter, karakterer, miljø, til og med været og tiden på døgnet. Jeg har hørt noen ytre ord som «kjedelig», «meningsløs» og «uforståelig» - men kunne ikke vært mer uenig. Det fantastiske visuelle er nok det jeg elsker mest ved filmen, at svart/hvitt-bildet brytes av fremhevende farger, at bildet av og til glir over til en slik sammensetning av svart og hvitt at det blir som en tegneserie. Blod, avkuttede kroppsdeler, marerittaktige scenarioer – jeg bare elsker det.
Soundtracket var også en periode favorittsangen min, og jeg har derfor valgt å legge ut en fanfilm laget ut fra sangen "Cells" og diverse klipp fra filmen.
Jeg liker filmer som presenterer mennesker med et eget syn på verden, som får meg til å tenke, men på en finurlig og spissformulerende måte. Fight Club er også en av de beste filmene jeg har sett – men den er rett og slett så genial at jeg ikke tør se den igjen. Også her er manuset veldig veldig bra, og jeg synes denne filmen viser endel av disse på en bra måte:
Men egentlig er ikke «gode» filmer noe jeg liker. Sånn som de filmene jeg har sett opp gjennom årene på skolen, Hawaii,Oslo, Babel, osv... jeg kan nesten si jeg har et hat mot de moderne filmene der alt skal være så utrolig trist, deppressivt, leit, man skal liksom lære at livet ikke har noen mening ved hjelp av svette, tårer, kaldt videofilter, stillhet, finurlig musikk, urettferdige skjebner. Problemet er, sier i hvert fall mine venner, at jeg tenker for mye. Spinner videre på det forferdelige til det virker som forenelig med mitt eget liv, min egen framtid.
Derfor ser jeg heller på lystige, koslige, morsomme jentefilmer fra Hollywood, gjerne med klisjéen om at den stygge eller talentløse vinner drømmeprinsen eller fotballkampen, med glossy filter og happy ending. Filmer som jeg vet ender trist gidder jeg rett og slett ikke se, i stedet er det filmer som «Bend it Like Becham», «Bring it on», «Prinsesse på prøve» og «The Devil Wears Prada» jeg liker best å se, enten med venninner, mens jeg tar på neglelakk eller gjør lekser, eller mens jeg gjør andre ting. Britiske romantiske komedier kan sies å være en favorittsjanger. Hvis jeg er i humør til det også geniale thrillere – sånn som Fight Club. Men som oftest blir det søppelfilmer, og selv om antall filmer jeg ser i uka har gått kraftig ned, ser jeg kanskje fortsatt en film i uka.
Om min tidligere norsklærer lyktes med å modne min kulturelle sans, er jeg ikke helt sikker på, men han fikk meg i hvert fall til å se på film på en annen måte, og fikk meg til å oppdage «Sin City» på en fullverdig måte. Så får det heller være med klisjéfilmene og komediene, selv om man kanskje kan tro at treretters kvalitetsmiddag kan være det beste, er fastfood også herlig å slafse i seg når man vil underholdes kjapt, trygt og billig.
Jeg skulle liksom prøve å ikke skrive et to sider langt innlegg denne gangen, men siden temaet denne gangen er reklameprosjektet vårt, har jeg jo selvfølgelig mye på hjertet. Det beste hadde kanskje vært om jeg hadde tatt det hele i 400% hastighet som i filmen vår (noe som viste seg å være et supert virkemiddel for å få 60 minutter film ned til stakkars maks 7), men jeg kan da ta noen deler i stikkords form.
Bra gruppe Mye kreativitet En smule lite struktur Litt for stor grad av «konstruktiv» sukkertilførsel Litt for mye kreativitet.... Mer og mer intensiv jobbing mot slutten Litt for lite søvn .. og ALT for mange tekniske problemer (som jeg av ønske om fortrengelse velger å ikke greie ut om her, men kan i hvert fall si at blant annet ble 5 timer av en lørdags formiddag brukt på kundesupport på Elkjøp)
Fredag sjette mars fikk vi utdelt oppgaven om å lage en informativ og til en viss grad appellerende sammensatt tekst om vår kjære skole. Da jeg er litt over gjennomsnittet interessert i alt som heter digital redigering, ble jeg veldig glad da vi fikk denne oppgaven, en type oppgave jeg hadde verket etter å få helt siden prosjektet med digitale fortellinger. Allerede i løpet av de 5 minuttene vi fikk på slutten av en norskdag til å jobbe, fikk vi mange ideer og fant ut hvordan vi skulle forme filmen. Jeg kan ikke akkurat skryte av at arbeidsøkten neste fredag var like effektiv, men prosjektet tok mer og mer form. Vi ble enige om å filme neste torsdag, og far og jeg var på Elkjøp så sent som dagen før, og fikk endelig ut fingern og investerte i et lenge etterlengtet HD-videokamera.
Alle hadde med seg kostymer på torsdag, og vi brukte timene etter skolen til å gjøre mesteparten av filmingen. Stian hadde nok fått en ganske klar visjon om hvordan vi skulle filme, og ledet an. Jakob filmet, og alle var med på klippene. Det var endel som så litt rart på denne gjengen bestående av en «keeg», «soss», «emo», og så videre.
På kvelden dro far og jeg tilbake til Sandvika, og jeg filmet motorveien, kulturhuset, Sandvika vgs, broa, med mer, som jeg satt sammen til en «Gossip Girl»-inspirert innledning på Final Cut. Etter å ha filmet en gang til og jobbet sammen om å få ferdig materiale til filmen, redigerte vi, og fikk til slutt fram et produkt vi ble ganske fornøyde med.
Alt i alt var det et morsomt og interessant prosjekt, mye takket være en bra gruppe der alle var engasjerte og veldig lystne på å jobbe for å få til en bra film. Det var gøy å komme til «finalen», og jeg synes vinnerfilmen absolutt fortjente sin plass!
"You wake up at Seatac, SFO, LAX. You wake up at O'Hare, Dallas-Fort Worth, BWI. Pacific, mountain, central. Lose an hour, gain an hour. This is your life, and it's ending one minute at a time. You wake up at Air Harbor International. If you wake up at a different time, in a different place, could you wake up as a different person?"
- Fight Club
"Time Won't Let Me Go"
Whenever I look back On the best days of my life I think I saw them all on T.V. I am so homesick now for Someone that I never knew I am so homesick now for Someplace I will never be
Time won't let me go Time won't let me go If I could do it all again I'd go back and change everything But time won't let me go
I never had a 'Summer of 69' Never had a Cherry Valance of my own All these precious moments You promised me would come in time So where was I when I missed mine?
Time won't let me go Time won't let me go If you gave me back those years I'd do it all better I swear Time won't let me go